Stuurgroep wil fusie ASC’62 en SV Dalfsen een jaar naar voren halen

De stuurgroep die de fusie van voetbalclubs ASC’62 en SV Dalfsen begeleidt, heeft de afgelopen periode bepaald niet stil gezeten. Achter de schermen zijn de verschillende werkgroepen aan de slag gegaan, waarbij de samenwerking tussen leden van beide verenigingen en vrijwilligers van FC Dalfsen naar meer smaakt.

Vandaar dat onlangs door de stuurgroep een belangrijk besluit is genomen: met instemming van de leden zal de daadwerkelijke fusie een jaar naar voren worden gehaald. Gevolg zou zijn dat de voetballers van ASC’62 en SV Dalfsen met ingang van het seizoen 2025/2026 dezelfde clubnaam en hetzelfde tenue zullen dragen. Zoals dat bij de gezamenlijke jeugdafdeling nu al het geval is.

Het is met name het enthousiasme van de leden van de werkgroepen die bij de samensmelting betrokken zijn dat de doorslag geeft om de voorgenomen fusie al volgend voetbalseizoen door te voeren. Voeg daar de positieve reacties onder de jeugd aan toe, en er is geen reden om nog een jaargang te wachten.

Naast het enthousiasme in de werkgroepen, trekt het jeugdbestuur van FC Dalfsen ook aan de noodbel. Een fusie is wat haar betreft noodzakelijk om de samenwerking bij de jeugd ook te kunnen blijven garanderen. Toen destijds besloten werd om de jeugd samen te voegen was de stip op de horizon dat ook de senioren na een aantal jaren zouden volgen. Corona verstoorde deze plannen. Eén totale voetbalvereniging blijft noodzakelijk om een bloeiende jeugdafdeling te houden, zo is de gedachte.

Die gedachte wordt ook door de stuurgroep onderstreept. ,,De tijd is rijp om nu door te pakken. We zijn een lang traject aangegaan, waarbij een ruime meerderheid van beide moederverenigingen er mee ingestemd heeft om een volgende stap richting een fusie te zetten.”

Dat is nu zo’n twee jaar geleden, waarna in de tussentijd verschillende onderzoeken zijn gedaan. ,,Nog langer wachten is volgens ons niet nodig, en de fusie zou een belangrijke stap zijn voor de toekomst van het voetbal in Dalfsen. Juridisch is het bovendien haalbaar om nu de samenwerking te bekrachtigen.”

Maar zover is het nog lang niet, meldt de stuurgroep, die benadrukt dat ook bij een fusie voor iedereen de ruimte blijft om te voetballen naar zijn of haar wensen. ,,De komende maanden zal er door de verschillende werkgroepen hard doorgewerkt worden aan een overkoepelend fusievoorstel. Noem het een akkoord op hoofdlijnen, dat vermoedelijk in oktober aan de leden van ASC’62 en SV Dalfsen zal worden gepresenteerd.”

Hoe precies? ,,In het fusieplan willen we in grote lijnen vastleggen hoe het vervolgtraject eruit komt te zien. Maar ook duidelijkheid geven over de manier waarop bijvoorbeeld een naam voor de fusieclub en clubkleuren zullen worden gekozen.”

Daarnaast zal vanuit iedere werkgroep een beknopt verslag in het fusievoorstel worden opgenomen, zodat ook meer duidelijk wordt over de missie, visie, organisatiestructuur, accommodatieplan, financiën, identiteit, huisstijl en cultuur die bij de nieuwe vereniging horen.

In aanloop naar het hoofdlijnenakkoord zullen verschillende informatiebijeenkomsten worden gehouden om de leden op de hoogte te stellen. Na de presentatie van het plan zal er toegewerkt worden naar een ‘go-or-no-go-voorstel’ en moet ook duidelijk worden hoe de stemprocedure eruit komt te komt te zien. ,,Het akkoord op hoofdlijnen is vloeibaar, waardoor we alle geluiden die we opvangen en aangedragen verbeterpunten in een definitief plan kunnen verwerken. Dat wordt dan weer voor stemming voorgelegd.”

Een daadwerkelijk akkoord voor een fusie zal op zijn vroegst in december, maar uiterlijk in januari worden gegeven. ,,Informeren, publiceren, presenteren. Een ieder moet voor zichzelf besluiten hoe te stemmen. Wij zijn ervan overtuigd dat gezien de vele sociale activiteiten die leden van beide verenigingen buiten het voetbal nu al met elkaar ondernemen, er binnen Dalfsen een goede basis is voor één voetbalclub.”

De stuurgroep is blij dat vanuit beide verenigingen verschillende leden – oud, jong, man, vrouw – zich hebben gemeld om de komende maanden als ambassadeur ‘de boer op te gaan’. ,,Een elftal, dat als voorstander van de fusie nog eens zal benadrukken waarom het samengaan belangrijk en een logisch vervolg is op het ontstaan van FC Dalfsen. Als je ziet hoeveel mensen zich nu al constructief, gemotiveerd, gepassioneerd en geëmotioneerd voor een fusie inzetten, dan hebben wij alle vertrouwen in een goede afloop.”

Dat past dan weer in de lijn van een eerder onderzoek, dat de titel ‘Met het hoofd of het hart’ heeft gekregen. ,,Daarin heeft zowel een groot deel van de selectieteams van beide verenigingen, maar bovenal de spelers uit de oudere jeugdteams, aangegeven achter een fusie te staan.”

Door het proces met een jaar te versnellen wordt eveneens gehoopt het draagvlak onder een fusie te behouden en de juiste stap richting een voor Dalfsen historisch besluit te zetten.

De stuurgroep haalt één van de conclusies uit een eerder onderzoek aan ter inspiratie: ,,Het gaat er uiteindelijk om dat we het hoofd – ons gezonde verstand – en ons hart – ons fijne gevoel – met elkaar samen laten werken. Zoals een gerespecteerd lid van een van de twee verenigingen opmerkte: ‘Mijn gevoel zegt nu nog nee, maar mijn verstand zegt ja.’ Het gaat om de mooiste toekomst van de prachtige voetbalsport in ons fraaie Dalfsen. Onze toekomst.”